Buat Ubat-ubatan

>> 31.12.10

Sebelah pagi, mengubah dua pokok petola ke dalam
beg plastik. Empat pokok masih belum diubah. Ubah
pada minggu depan pun masih ok. Sempat mengubah
32 anak pohon Gold Kiwi. 139 lagi akan diubah pada
minggu-minggu akan datang.

Petang tadi tidur. Bayar qadhak kerana tak cukup
tidur beberapa malam yang lalu. Lagipun, sebelum
musafir, kena tidur cukup dan puas.

Malam ini proses ubat kolestrol dan ubat darah
tinggi. Pagi besok dia orang nak datang ambil.
Sediakan ubat cerdas akal untuk beberapa murid
sekolah. Ramai ibu-bapa yang mahukan anak mereka
cemerlang dalam pelajaran. Sayangnya harga bagi
bahan-bahan ubat sudah melambung tinggi.

Read more...

Nombor Kiraan Usia Berubah lagi

>> 30.12.10

9.15 pagi mulai tidur. Malam tadi berjaga sepanjang waktu. Buat apa? Buat apa lagi, komputer dan internet lah jawabnya. Lepas zuhur, sambung berinternet. Meronda dengan uncle Google.

Besok, 31 Disember, PM suruh cuti. Tapi saya nak mengubah anak-anak pokok petola ke dalam beg plastik dan letak kat belakang rumah. Bila berbuah nanti senang nak petik. Sabtu, 1 Januari 2011, dunia suruh cuti. Saya nak mengubah anak-anak pokok cili padi ke dalam beg plastik. Nak letak kat belakang rumah juga.

Adapun hari Ahad, 2 Januari, hari maulid saya. Seumur hidup tak pernah sambut hari maulid. Baru-baru kawin dulu, isteri selalu letak kad ucap harilahir dalam almari pakaian. Bila saya buka almari, saya pun terjumpa. Kejutan lah tu. Sekarang dia tak buat. Sebab, saya bagitahu dia itu adalah bid'ah. Rasulullah pun tak buat.

Syahdan, hari Ahad, 2 Januari 2011, juga hari hantar Anas ke asrama. Cadang nak bergerak dari rumah sebelum subuh. Bersubuh di R&R. Dia kata nak buru pendaftaran awal dan pilih dom yang baik.

Demikianlah adanya.

Read more...

ALLAH telah bersumpah ...

>> 29.12.10


Tiga hari tak berinternet. Modem rosak.
Secara kebetulan saya tak perlukan internet
ketika itu. Hanya anak-anak yang keciwa.

Kebetulan saya sibuk dengan menyediakan
sampel-sampel kajian mengenai pokok zaitun.
Dapatlah buat 56 sampel mengenai pembiakan.

Beberapa minggu lagi saya nak beli buah Tiin
pula. Isinya untuk dimakan dan bijinya untuk
disemai. Pokok ini sudah dikaji kira-kira
10 tahun yang lalu.

Pokok Tiin dan pokok Zaitun ini ada disebut
dalam Qur^an. Malah, ALLAH telah bersumpah
dengan kedua-duanya.

Read more...

Terlupa Tidur

>> 24.12.10

8.10 pagi, lepas sarapan, terasa mengantuk sangat. Barulah sedar, rupa-rupanya saya lupa tidur malam tadi. Asyik study mengenai hal-ehwal pokok zaitun.
Kenapa pokok zaitun?

Semalam, 23 Dis., terima 100 benih pokok zaitun
yang saya order dari US pada 8 November lepas.
Mengikut pesanan penjual, benih itu akan bertunas
setelah setahun dalam semaian. Huh, punyalah lama.
Saya fikir mungkin ada cara lain supaya benih-benih
itu tumbuh lebih cepat. Jadi, saya pun study
sepanjang malam. Itu sebab, saya lupa tidur.

Petang, buat persiapan untuk stratifikasi 50 benih.
Belum pun siap, Fawzan call minta ambil dia dari
kampus. Dia bercuti mid-sem selama seminggu.

Read more...

Kasut Baru

>> 23.12.10

Khamis, berehat full-time. Hanya tinjau pokok-pokok
dan semaian depan rumah. Berehat bukan
bererti tidur 24 jam.

Kegumbiraan pertama hari ini ialah kira-kira pada jam
9.20 pagi. Anas, anak bungsu kami, yang belajar di MCKK
dapat semua A dalam PMR. Sepupu dia di Temerloh pun
dapat semua A. Sepupu di Alam Budiman dapat 8A dan 1B.
Yang di Kelantan dapat 8A dan 1C. Yang di Ipoh pula,
khabarnya, tak banyak dapat A. Namun, semua itu
wajib disyukuri.

Anas dah tuntut hadiah. Dia nak beli kasut pakai dan
kasut sukan yang berjenama lagi berharga. Selama ini,
dia hanya dibelikan kasut murah tidak berjenama. Pernah
suatu hari guru dia panggil dan cadangkan supaya mohon
bantuan untuk ganti kasutnya yang patah dan terkopak.

Hmmmm. Saya bersetuju dengan tuntutan Anas. Saya
kira dia sudah lulus ujian dan dugaan. Latihan untuk
hidup sederhana, tawadhu^ dan qana'ah amat perlu
untuk menjadi Manusia Muslim.

Syukurku kepadaMU wahai ALLAH.

Read more...

Batal Rancangan. Perlu Rehat ...

>> 22.12.10

Petang tadi sempat ziarah ke dua buah bank. Urusan ansuran ViVa. Kemudian, ke TESCO. Di situ terasa pening kepala. Pemandangan juga tak selesa. Setelah bertenang, kembali pulih dan normal. Kemudian, ke GIANT. Sekali lagi rasa macam kat TESCO tadi.

Sampai di rumah, cepat-cepat periksa BP. Huh, 136/84. Lepas tu nak periksa paras gula. Periksa mesyin, baterinya pula kehabisanul-lazi. Sekali lagi bertenang. Berfikir dan concentrate pada perasaan badan. Kesimpulannya, dalam usia umur-subsidi ni, kesihatan wajib dijaga dengan sebaik mungkin. Perlu berehat penuh. At least for two or three days. Jadi, rancangan nak keLuar Negeri pagi besok terpaksalah dibatalkan. Kesihatan lebih berharga dari meronda ke sana-sini.

Ke surau, rasanya tak jadi masalah. OK jer. Namun, masa solat isyak tadi imam baca surah agak panjang. Rasa tak berapa selesa berdiri terlalu lama.

Read more...

Esok nak keLuar Negeri

Malam tadi lepak di Shah Alam dengan bloggers. Keluar
jam 8.35 malam dan sampai rumah jam 1.20 pagi.
Mengalahkan orang muda oooo.

Pagi tadi mengubah cambah pohon kiwi madu yang
disemai minggu lepas. Lain hari sambung lagi.
Tengahari ronda blog-blog kroni. Jumpa gambar
terbaru cucu kembar Nasrul dan Fathul (atas).
Petang nanti nak ronda super-market, nak cari
buah-buah temperate.

Besok keLuar Negeri (betul ejaan dan istilah tu).
Sibuk nampak?

Read more...

Lupa Jiran, Abai Pahala ...?

>> 21.12.10

Ahad dan Isnin sibuk skratifikasi dan stratifikasi
benih-benih pokok temperate, termasuk benih plum
dan sweet cherry (gambar atas).

Hari ini, Selasa, menyemai benih petola enam biji. Tak
boleh agak sama ada akan bercambah atau tidak. Kerana,
biji-biji itu sudah bertahun dalam simpanan. Kemudian,
menyemai 56 butir biji cili padi. Cadang nak latih
supaya buah-buah cili itu akan lebih besar dan lebih
panjang.

Jika bercambah dan mengeluarkan buah maka bolehlah
dihulur kepada jiran-jiran. Begitulah nawaitu semasa
menyemai tadi. Takkanlah nak lupakan jiran dan
abaikan pahala.

Read more...

Yang dalam gambar ni pun cantik ...?

>> 20.12.10

Cakap pasal nak buat pondok di Kebun Eksotik, yang dalam gambar ni pun cantik. Patut difikirkan.

Read more...

Sedih, sungguh sedih ...

Hari ini ialah hari yang amat sedih dalam sejarah berblog. Sebabnya ialah kerana saya tak boleh mengedit atau membuat posting blog Kebun Eksotik. Komputer menjelaskan password yang saya gunakan adalah
salah dan email yang saya gunakan tiada dalam senarai.
Pada hal semua itu saya ingat dan catatkan.

Tunggu sehari dua lagi. Kalau masih tak boleh masuk
maka blog baru sebagai ganti akan dibuat.
Mudah-mudahan lebih baik.

Read more...

Jangan Mareh Haaaa ...?

>> 17.12.10

Gambar hiasan.

Petang nanti nak ke Pahang. Tidur di rumah adik.
Besok nak ke Felda Kumai. Ipar kawinkan anak.

Pagi tadi rehat sepenuh masa. Tengahari makan kari
kepala ikan. Ada orang kata "Jangan makan kepala ikan.
Nanti jadi bodoh." Tapi, setahu saya kebanyakan yang
makan kepala ikan, bijak dan pandai. Yang tak makan
kepala ikan ramai juga yang bodoh.
Kah, kah kaahhh ...?
Jangan mareh haaaa ...?

Read more...

Sibuk persiapan untuk Ogos 2011

>> 16.12.10

Rabu. Pagi, urusan pembiakan pokok zaitun. Jika experiment ini berjaya maka akan banyaklah pokok zaitun tempatan akan dihasilkan. Petang, ronda super-market cari buah plum dan buahan temperate yang lain.

Khamis. Sepanjang hari dengan urusan skrafikasi benih buah Sweet Cherry. Dapat 32 butir. Semua ini adalah persiapan untuk Kebun Eksotik, Ogos 2011.
Semoga berjaya dan diberkati Allah.

Read more...

Kuah asam pedas tulang ikan talang kering

>> 13.12.10

Semalam, nawaitu nak semai benih parsley hari ini, Isnin. Pagi tadi, Isnin, baca panduan ini. Terpaksa ditangguh hingga hari esok, Selasa.

Hari ini cukup panas. Tak berani keluar rumah. Lepak dalam rumah memang meletihkan. Dah lah letih, mengantuk pula. Natijahnya tidur sampai petang.

Balik dari surau terus ke dapur. Tengok ada nasi dan kuah asam pedas tulang ikan talang kering. Wow, sedap ooooo. "Alhamdulillah, Allah kayakan aku dengan selera makan."

Read more...

Ladang tak ada, tapi sibuk bertani

>> 12.12.10

Pagi, siapkan urusan benih biji zaitun dan menyiram semaian. Tengahari ke Sg. Buloh beli Tanah Baik untuk mengubah anak pohon anggur dan menyemai pokok
sutera. Ke ACE Store, Puncak Alam, beli media untuk
semaian bijian kecil.

Sampai di rumah, urus biji benih pisang kaki.
Berehat kerana solat jamaah di surau.

Malam, balik dari surau terus menyemai biji
Gold Kiwi. Besok, insya Allah, semai biji Parsley.
Huh, sekangkang kera di depan rumah macam
sepuluh ekar kebun orang Melayu.

Read more...

Berkenan dengan gambar ini ...?

Sabtu. Bangun pagi agak lewat. Pukul 6.06.
Seharian sibuk dengan mengurus biji benih zaitun.
Malam, urus biji benih anggur.

Beberapa hari kebelakangan ini suka tengok gambar yang kat atas tu. Entah kenapa? Rasa sungguh berkenan.

Read more...

Huh, letih betul hari ni ...

>> 9.12.10

Pukul 9.35 pagi bergerak ke UiTM Shah Alam bersama suami sepupu menguruskan hal pengajian anaknya. Gedubuk gedebak, sampai di rumah jam 1.15 tengahari. Terus call Suhaimi di Lekir.

Jam 2.04 bergerak ke Kebun Anggur Suhaimi-Saloma di Lekir. Pukul 4.16 petang sampai. Di sana ada pulak yang mengaku kenal saya melalui blog. Tapi, apa yang dia sebut tak betul pun. Saya senyap jer.

Setelah berurusan dan minum-minum dengan Saloma, saya signal pada isteri yang hari dah larut petang dan perlu bergerak balik any minute now. Sampai di rumah jam 8.09 malam.

Read more...

Exotic dan Crimson

>> 8.12.10

Gambar: Exotic di tengah antara dua Crimson.

Semalam mengubah sepohon anggur Exotic dan dua
pohon anggur Crimson Seedless.

Tadi, buat percubaan formula baru ke atas sepokok
epal Granny Smith, sepokok western pear dan sepohon
Gold Kiwi. Mudah-mudahan berjaya.

Read more...

Ronda-ronda, jumpa gambar anak

Malam tadi ronda-ronda dalam facebook.
Terjumpa gambar Anis.

Read more...

Sabtu dan Ahad

>> 5.12.10

Semalam pergi kenduri di Lekir, Perak. Kemudian
melawat Kebun Anggur Saloma-Suhaimi. Lewat
petang sampai di rumah.

Ahad, menyemai beberapa benih anggur jenis Migrate,
La Valley dan Cardinal. Mengubah anak pohon anggur
jenis Exotic. Meninjau semaian benih kiwi.

Kemudian, sepupu datang ziarah. Tengahari, ipar dan
biras (Mufti Selangor) serta tiga anak mereka datang
ziarah. Petang, hantar ayah ke rumah adik (Khairiah)
di Alam Budiman.

Maghrib, seperti biasa, ke surau.

Read more...

Rasa Malas ...

>> 3.12.10

Hari ini Jumaat. Timbul rasa malas nak aktif. Tinjau-tinjau pokok depan rumah, kemudian masuk rumah buka internet. Pukul 10.00 pergi pasar besar Klang beli daun ketumbar dan daun parsley. Kali ni beli setengah kilo setiap jenis.

Lepas asar bawa Persona dan Viva ke bengkel basuh dan cuci. Besok nak pergi kenduri kawin di Setiawan, Perak. Kenduri di rumah sepupu sebelah isteri.

Semasa berdiri solat di surau tadi terasa macam nak tumbang. Macam nak pitam kut. Cadang nak tidur awal malam ni. Nak lebihkan rehat dan tidur.

Read more...

Ikan Talang, Ikan Tenggiri

>> 2.12.10

Khamis, sepenuh masa study dalam rumah. Bahan dari perpustakaan di rumah dan Perpustakaan MayaKu serta Google.

Lepas asar ke Pantai Remis beli ikan kering dua jenis. Ikan Talang besar RM27.00 dan dua ekor ikan tenggiri RM18.00. Sebahagian ikan talang dan sekor ikan tenggiri diberi pada adik.

Malam, makan nasi dengan sayur dan ikan kering yang baru dibeli. Sedap juga meratah ikan kering yang masin. Wow, best ooooo.

Read more...

Aktiviti menyemai benih ...

>> 1.12.10

Petang semalam menyemai sedikit biji ketumbar dan membuat lima cangkuk dahan pokok zaitun.

Pagi tadi menyemai biji sayur meranti dan sedikit benih
Gold Kiwi. Kemudian, mengemaskini catatan aktiviti penyelidikan pokok-pokok temperate sejak
kira-kira 15 tahun yang lalu.

Malam ini, isteri bersama Wah dan Anas bermalam
di rumah Anis. Nak tengok Naufal dan Dzakuan.
Mungkin malam Sabtu balik.

Besok sambung aktiviti PTL depan rumah.

Read more...

Cerdas Akal & Cergas Badan

Cerdas Akal & Cergas Badan
Cerdas Akal = Baik untuk para pelajar. Cergas Badan = Baik untuk menghilang letih lesu. Hubungi 012 363 5658.

Ubat Kanser. Beberapa kes telah disahkan sembuh. Maklumat lanjut hubungi Encik Md Faizal, 0193569188.

Blog Archive

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP