Ilmu Buat Ragi Tapai
>> 30.3.09
Bila sentuh pasal ragi, cadang nak tulis ilmu buat ragi. Terfikir pulak, cara tu ialah cara lama. Guna pengayak, guna nyiru dan kena ber'uzlah pula masa memprosesnya. Guna jampi dari ayat-ayat al-Qur^an dan solawat.
Orang sekarang mungkin dah buat cara lain. Cara saintifik dan canggih. Guna blender, guna oven, dll. Aahhh, tak jadi tulis.
4 comments:
salam Ayahnde..
sedap nyer tapai pulut.. dah lama tak makan.. masa baru bersalin anak no1, tingin sangat nak makan, tp mak kata tak boleh, lupa dah sebabnya.. pahtu ngandung lagi & lagi.. la ni Aliya dah 8 bulan lebih, boleh kot makan tapai..
ayahnde dah tengok ke foto ikan haruan yng besor tu.. tebal isinya, lambat sikit kot nak betul2 kering.. la ni ptg ujan jer.. nanti bila dah cukup kering baru saya sms minta alamat.
salam Dr.
wah.. ada bacaan yer buat ragi.. kena belajar nih..untuk tambah ilmu hehe
Salam kembali KakYong & Nik Fauziah,
Orang zaman dulu mana ada kemudahan macam zaman sekarang. Jadi, guna jampi sahaja. Tapi manis melebehi gula.
kalau tak nak bagi tau macam mana nak buat raginya, tak payah cerita.
Post a Comment