Doa Berkebun:
فلينظر الانسان ٳلى طعامه
ٲنا صببنا الماء صبا
ثم شققنا الارض شقا
فأنبتنا فيھا حبا وعنبا وقضبا وزيتونا ونخلا وحداﺋﻖ غلبا وفاكهة وأبا
متاعا لكم ولأنعامكم
آية ٢٤ ـ ٣٢ سورة عبس
(Surah 'Abasa, ayat 24 - 32)
فأنبتنا فيھا حبا وعنبا وقضبا وزيتونا ونخلا وحداﺋﻖ غلبا وفاكهة وأبا
متاعا لكم ولأنعامكم
آية ٢٤ ـ ٣٢ سورة عبس
(Surah 'Abasa, ayat 24 - 32)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
bagilah resepi lengkap boleh kita cuba masak utk juadah berbuka nanti.
kittun,
idea mengenai resepi boleh rujuk antaranya:
http://www.recipearchive.com/recipe1.php3?rid=429
http://www.tripoli-lebanon.com/lebanesefood.html
http://www.barborana.com/vine.html
ermm... mana nak cari daun anggur jeruk ni.. tadi ptg singgah kat tesco pun xde :(
kittun,
setahu saya diKL ada 1 tempat saja jual jeruk daun anggur. itu pun kejap ada, kejap tak ada. impot lah katakan.
nak selesai masalah tanam sendiri pohon anggur dan buat jeruk sendiri. jeruk tu boleh dibuat macam2. jadi ulam boleh, jadi perencah masakan pun boleh.
nak buat jeruk pun senang. ada garam dan lemon jus dah jadi. senangkan!
kalau saya pergi rumah kawan saya nak minta daun anggur 10 helai nak balik jeruk sendiri. daun yg pucuk ke yg dah matang sesuai utk dijeruk? berapa lama masa utk menjeruk daun tu?
kittun,
daun anggur untuk dijeruk eloklah yang lebar dan berumur tidak lebih dari 3 - 4 minggu.
elakkan dari daun yang disembur dengan apa2 racun, eg. racun serangga.
bersihkan daun menurut syarak.
jerang air bersama garam mengkitut kehendak rasa. bila menggelegak, padam api. masukkan air ke dalam bekas yang hendak digunakan dan tunggu hingga suam. masukkan daun anggur bersih ke dalam bekas. pastikan air garam tadi separas menenggelami daun anggur. masukkan lemon jus ke dalam air garam/bekas tadi dan tutup rapat. seminggu kemudian, boleh diguna/makan.
hmmmmmmm, senangnya. 100 helai = RM35/.
Boleh niaga atau buka restoran kan?
Post a Comment