012 363 5658

012 363 5658
Doa Berkebun:

فلينظر الانسان ٳلى طعامه ٲنا صببنا الماء صبا ثم شققنا الارض شقا
فأنبتنا فيھا حبا وعنبا وقضبا وزيتونا ونخلا وحداﺋﻖ غلبا وفاكهة وأبا
متاعا لكم ولأنعامكم

آية ٢٤ ـ ٣٢ سورة عبس
(Surah 'Abasa, ayat 24 - 32)

Projek Baru? Siri 2

>> 14.4.10

Petang tadi tolong isteri menyemai pokok Sutera (Mulberry). Dapatlah kira-kira 20 pokok. Kalau sepetang 20 pokok, lima petang dapat 100 pokok. OK juga tu. Entah apa mimpi tiba-tiba dia cuba nak berniaga secara kecil-kecilan. Insya Allah, tiga-empat minggu lagi berakarlah semaian pokok Sutera tu.

Lepas tolong menyemai saya mula kemaskini halaman rumah. Dapatlah kira-kira 10%. Bila tengok catatan lampau barulah saya sedar halaman rumah terbiar, tanpa kemaskini, dah 14 bulan. Huh, lamanya. Begitulah, kalau dah tak ada semangat maka semua hal tak terurus.

2 comments:

DAMAI IMPIAN D'BANGI April 15, 2010 at 3:29 PM  

Suami saya pun tengah asyik menanam pokok tersebut. Menggunakan batang dari serumpun pokok yg telah besar, dipotong menjadi berberapa batang dan dicucuk saja ke dlm bag tanah. Alhamdulillah semuanya sedang elok mengeluarkan daun.

Dia minat pokok tu selepas dibagitau oleh jiran kami yg pencen dari Mardi. Katanya sangat berkhasiat sebab pernah minum airnya dicampur daun pandan yg dihidangkan oleh kawannya tadi semasa kenduri di rumahnya.

Masalahnya pokok ditanam suami malu nak berbuah, dapatlah merasa beberapa biji dulu. Maklumlah kami tanam suka-suka dan kurang ilmu. Apalagi nak dikomersilkan macam tuan, niat kami cuma nak dptkan khasiat dari daunnya utk dibuat teh minuman harian. Bolehlah dapakan tunjuk ajar tuan agaknya.

Pengasas April 16, 2010 at 12:00 PM  

Salam DamaiImpian..,
Ye ke! Tahniah kerana rajin yang berguna. Yang elok lagi, sejumlah (katakanlah segenggam) daun dicampur dengan 2 atau 3 gelas air dan direbus. Air rebusan dicampur dengan madu dan digoncang kuat dan berterusan sebanyak 100 - 200 kali. Kemudian di minum 2 kali dalam sehari. Khasiatnya sungguh hebat.
Selamat mencuba.

Post a Comment

Komen Anda Tidak Ditapis. Jika ingin menghubungi saya secara peribadi sila email: universiti.maya@yahoo.com

Kaunter Carian

Cerdas Akal & Cergas Badan

Cerdas Akal & Cergas Badan
Cerdas Akal = Baik untuk para pelajar. Cergas Badan = Baik untuk menghilang letih lesu. Hubungi 012 363 5658.

Blog Archive

Kiv

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP