Atas, 13 ekor ikan keli yang telah dibersihkan.
Ia telah digaul dengan asam jawa, garam dan serbuk
ketumbar. Diperap selama 20 jam; kemudian dijemur.
Hari Ahad atau Isnin ia akan kering. Insya Allah,
sedap dan lazat.
bonda saya salaikan ikan sembilang.adakah ikan keli dan sembilang ni berbeza nama atas ikan yang sama?.salai dengan kering adakah sama kaedahnya?.saya memang suka makan tapi ..kah!!..kah!! tak pandai buat.bila bonda tegur atas serba serbi tak pandai,mulalah saya beralasan yang kurang cerdik"kenapa bonda hantar saya keasrama...kah!!kah!!kena jeling.
2 comments:
bonda saya salaikan ikan sembilang.adakah ikan keli dan sembilang ni berbeza nama atas ikan yang sama?.salai dengan kering adakah sama kaedahnya?.saya memang suka makan tapi ..kah!!..kah!! tak pandai buat.bila bonda tegur atas serba serbi tak pandai,mulalah saya beralasan yang kurang cerdik"kenapa bonda hantar saya keasrama...kah!!kah!!kena jeling.
Keli bukan sembilang. Namun ada yg kata keli itu sembilang darat. Salai berbeza rasa dengan jemur.
Post a Comment