012 363 5658

012 363 5658
Doa Berkebun:

فلينظر الانسان ٳلى طعامه ٲنا صببنا الماء صبا ثم شققنا الارض شقا
فأنبتنا فيھا حبا وعنبا وقضبا وزيتونا ونخلا وحداﺋﻖ غلبا وفاكهة وأبا
متاعا لكم ولأنعامكم

آية ٢٤ ـ ٣٢ سورة عبس
(Surah 'Abasa, ayat 24 - 32)

Blogger Patut Fahami Gambar Ini

>> 27.4.09


Ahad lepas, blogger IkutSukaAku (ISA) datang ambil dua pohon anggur. Dia nak buat Taman depan rumah. Untuk syurga bersama keluarga. Hari ini, RadenJowo datang bincang-bincang berbagai isu. Dia ada projek berat. Berat, pasal terpaksa guna jentera berat.

Sambil minum-minum kami bincang berbagai isu. Dari isu kecil sampai isu besar. Biasalah bloggers. Semua isu kena sentuh.

Hasil perbualan itu saya teringat gambar di bawah ini:

Sumber gambar dari:
Muhtar Suhaili

5 comments:

Isa April 27, 2009 at 11:44 PM  

Salam Dr.

Tu bukan nazak lagi tuh...., inilah yang dikatakan sokong sampai rebah.

Bukan diorang yang rebah, kita yang rebah dibuatnya....

Pengasas April 28, 2009 at 12:02 AM  

Wa'alaikumussalam ISA,

Blogger yang sanggup reput depan blog. Namun nak lacurkan pendirian tidak sama sekali. Selamat berjuang.

-----
Usah lupa siram pohon anggur tu!

mountdweller April 28, 2009 at 10:10 AM  

Salam Dr.

Sebut pasal anggur nih, saya tidak tahu pasal apa agak dah masuk dua tahun 2 pokok anggur saya tidak mahu subur/membesar. Tingginya baru dua jengkal. Apa masalah sebenarnya Dr.?

Tentang blog ni pun satu hal. Ada manusia suka mencurahkan ideanya di blog sendiri dan ramai juga manusia yang tidak ada pun blog sendiri tetapi melilau dan menerjah ke blog orang lain mencerca dan menghamburkan sumpah seranah serta dengan kelucahan perkataan. Saya anggap mereka ini juga ada dari golongan hantu. Hantu Lilau yang tidak berumah/bertempat.

kotak14 April 30, 2009 at 4:26 PM  

Thursday, April 30, 2009
madu yang dibuang,sebelum habis sepahnya......

aku terpanggil untuk menulis kisah ini.lambang persaudaraan dan persahabatan aku pada seorang sahabat bloggers.Jumaat lepas,heboh di akhbar akhbar utama,kisah seorang pengendali blog "pahangdaily"disaman sebanyak RM 2 juta atas tuduhan fitnah.Saman ini telah dibuat oleh Saiful Bukhari Azlan.Mangsa kononnya yang diliwat Dato Seri Anwar Ibrahim.

Pada jumaat lepas,aku ada menghubungi rakan rakan bloggers yang lain,apakah bantuan yang perlu diberikan kepada bloggers berkenaan "cucu mat kilau".Sayang seribu kali sayang,rupanya sahabat bloggers yang lain cuma ada kesedaran berpolitik.Tiada kesedaran sosial sama sekali.

Begitu juga sikap para pemimpin PAKATAN RAKYAT yang lain.terutamanya DSAI sendiri.Seorang bloggers yang membersihkan nama DSAI dilayan seperti seorang pelacur tua yang tidak mahu dibantu sama sekali.

Kemana perginya peguam peguam PKR didalam membantu "cucumatkilau".Adakah hati saiful izham,latifah koya,shamsul iskandar telah dibutakan dengan sedikit kemenangan.Dimana sikap kemanusiaan DSAI dalam membantu "cucu mat kilau".

Perbualan telefon aku bersama "cucu mat kilau"sebentar tadi menjelaskan segalanya.memang sah tiada bantuan,sama ada sokongan moral,bantuan nasihat guaman tidak ada langsung.

Beginikah sikap seorang peminpin yang langsung memperdulikan nasib seorang yang membela maruah DSAI sendiri.

Begitu juga sikap para sahabat bloggers yang lain.Sehingga posting ini ditulis,tiada sokongan dari sahabat bloggers sama sekali.

buat semua bloggers network,masih ingatkah kita dengan deklarasi semasa penamaan calon permatang pauh.dibawah khemah sambil menikmati asap rokok,mee udang dan nasi.Kita sama sama berjanji,untuk membela nasib rakan bloggers yang lain.

sayang seribu kali sayang,deklarasi berkenaan kita dilupakan.semua semakin hanyut dengan dunia glamour masing masing.Kita mula lupa daratan.menganjurkan berbagai majlis hi-tea dan pelbagai majlis cari glamouryang lain.

Kita mampu menebalkan muka memohon derma simpati untuk tembolok sendiri ketika berjuang ats nama parti.tapi kita lupa rakan sendiri yang kini terkontang kanting memohon simpati dan sokongan moral.

Jika beginilah sikap kita,yang lebih pentingkan tembolok sendiri,majlis hi-tea dan sebagainya..adalah lebih baik,kita para bloggers,pemimpin pakatan rakyat membuat pertunjukan sarkis.menjadi badut di pentas diketuai DSAI.

Ayuh,buka minda,buka mata hati...seorang rakan kita "cucumatkilau"perlukan kita semua dikala ini.Beliau bukan meminta wang ringgit,sebagai pejuang seperti beliau.Pamerkan no akaun di laman blog bukan pilihan.Beliau cuma perlukan sokongan moral.

berkenaan bantuan guaman,biarlah DSAI dan pakatan rakyat uruskan.

matcomot

kakyong May 4, 2009 at 3:59 PM  

salam ayahnde Pengasas,
pohon anggur saya nampak nyer membesar & ade 1 btg benih anggur tu saya ingatkan dah mati, tetiba kuor daun.. kembang rasa hati,.. tapi benih epal, tinggal satu jer.. 6 dah kojol.. huhuuuhhh.. tp yg adik punya di Kepong tu 2 benih epal tu subur katanya.. pokok2 sutera saya juga sedang sonok berdaun, cuma belum saya pindahkan lagi ke pasu lain..
nanti senang saya buat entri pokok2 tu..

Post a Comment

Komen Anda Tidak Ditapis. Jika ingin menghubungi saya secara peribadi sila email: universiti.maya@yahoo.com

Kaunter Carian

Cerdas Akal & Cergas Badan

Cerdas Akal & Cergas Badan
Cerdas Akal = Baik untuk para pelajar. Cergas Badan = Baik untuk menghilang letih lesu. Hubungi 012 363 5658.

Blog Archive

Kiv

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP