012 363 5658

012 363 5658
Doa Berkebun:

فلينظر الانسان ٳلى طعامه ٲنا صببنا الماء صبا ثم شققنا الارض شقا
فأنبتنا فيھا حبا وعنبا وقضبا وزيتونا ونخلا وحداﺋﻖ غلبا وفاكهة وأبا
متاعا لكم ولأنعامكم

آية ٢٤ ـ ٣٢ سورة عبس
(Surah 'Abasa, ayat 24 - 32)

Lucu Semasa Meminang

>> 5.12.09

Beberapa tahun lepas saya dan rombongan adik-beradik dan ipar-duai pergi ke Johor untuk melamar seorang gadis untuk pasangan anak sedara (anak adik) saya.

Pada asalnya, sayalah yang diminta jadi wakil untuk bercakap dan terus melamar. Almaklum, saya adalah yang sulung (semua panggil saya: Paklong) dan sudah berpengalaman dalam hal-hal melamar. Namun, semasa dalam perjalanan, saya minta ipar saya yang jadi wakil untuk bercakap dan melamar. Sebab, dia belum ada pengalaman.

Di rumah ayah gadis, ipar saya pun bercakap bagi pihak kami. Wakil keluarga gadis pun menyambut. Berlakulah perbincangan resmi antara dua wakil dan disaksikan dua buah keluarga. Yang lucunya, dalam berbincang itu, wakil sebelah gadis yang tanya "berapa hantarannya", "berapa maharnya" dan "bila nak dilangsungkan".

Yang hadir semua senyum dan berpandangan sesama sendiri.

1 comments:

Rush IswaraKu December 6, 2009 at 8:34 AM  

Salam Dr.
Saya pun ada pengalaman tersebut,juga di Johor tetapi dalam bab tawar menawar belanjanya.Saya bersama rombongan dalam berbincang tentang belanja ni keluarga perempuan telah meletakkan nilai yang agak tinggi,kami semua terkejut dengan harga tu lalu diantara kami sudah mintak kurang...apa lagi jawab bapa perempuan aik tuan,sofa yang baru saya beli semalam pun harga sudah naik dan saya minta kurang dengan tauke kedai perabut tu semalam pun dia tak bagi..itu cerita awal tahun 80an..namun kerana lelaki sudah nak sangat maka mahal pun mahallah....jadi!

Post a Comment

Komen Anda Tidak Ditapis. Jika ingin menghubungi saya secara peribadi sila email: universiti.maya@yahoo.com

Kaunter Carian

Cerdas Akal & Cergas Badan

Cerdas Akal & Cergas Badan
Cerdas Akal = Baik untuk para pelajar. Cergas Badan = Baik untuk menghilang letih lesu. Hubungi 012 363 5658.

Blog Archive

Kiv

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP